HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH, AKADEMIK DRAGAN ČOVIĆ, POKROVITELJ OTVORENJA TURISTIČKE SEZONE VJETRENICA 2016.

HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH, AKADEMIK DRAGAN ČOVIĆ, POKROVITELJ OTVORENJA TURISTIČKE SEZONE VJETRENICA 2016.

Tom prigodom predsjednik Čović je istaknuo da je špilja Vjetrenica prva u svijetu po bioraznolikosti te je neophodno sve učiniti kako bi se to bogatstvo zaštitilo.

Predsjednik Čović je, u svom govoru, naglasio da je špilja Vjetenica vrlo vrijedno prirodno dobro te da za njezine gospodarsko-turističke aktivnosti treba pomoć svih razina vlasti. Ovaj iznimno rijedak prirodni dragulj je kandidiran za UNESCO-ov popis prirodne baštine te će se u narednom razdoblju aktivno raditi da se taj status što prije ostvari.

Špilja Vjetrenica je pretrpjela velike materijalne štete, a to se naravno odrazilo i na ovdašnji turizam.  Obnovljena je sredstvima Federalnog fonda za zaštitu okoliša te je danas ponovo  stavljena u turističku funkciju.

Akademik Čović i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, gospodin Tomislav Karamarko, su skupa otvorili i prvi bospeleološki muzej u regiji. Potreba za ovakvim muzejem se javila  zbog bogate povijesti istraživanja i bogatog biospeleološkog nalazišta. Izgradnju i opremanje muzeja je financiralo Federalno ministarstvo  turizma i okoliša, a na otvorenu je sudjelovala nadležna minstrica gospođa Edita Đapo. Muzej je otvoren u suradnji s Biospeleološkim savezom Bosne i Hercegovine.

Bogat kulturno-zabavni program ispred špilje i muzeja priredili su članovi HKUD-A Stolac, ženska pjevačka skupina iz Stoca te vitezovi Hercega Stjepana iz Stoca.

Uz predsjednika Karamarka, na ovoj svečanosti su nazočili ministar kulture Zlatko Hasanbegović i ministar turizma Anton Kliman.

Na kraju je potpisana i povelja prijateljstva između špilja Vjetrenica i Veternica.

Objavi komentar

%d blogeri kao ovaj: